Press release

Minna Långströmin ja Leah Beefermanin yhteisnäyttely Photosonic Landscapes in Color avautuu Biotaiteen seuran SOLU-tilassa 16.10.

14 October, 2020
Download as PDF

Minna Långströmin ja Leah Beefermanin yhteisnäyttely Photosonic Landscapes in Color avautuu Biotaiteen seuran SOLU-tilassa 16.10.

Taiteilijat Minna Långström ja Leah Beeferman ovat aiemmassa taiteellisessa ja akateemisessa työssään käsitelleet eri tavoin tieteellisiä kuvia ja niiden suhdetta kulttuurisiin, kuvan käsitteeseen kytkeytyviin ideoihin. Biotaiteen seuran SOLU-tilassa perjantaina 16.10. avautuvassa Photosonic Landscapes in Color -näyttelyssä nähdään Långströmin ja Beefermanin uusia kokeellisia teoksia. Niissä taiteilijat lähestyvät kuvia tieteellisinä työkaluina ja tiedon toisenlaisena muotona sekä fyysisinä, valoherkkien objektien kanssa korreloivina entiteetteinä, jotka koostuvat pikseleistä tai pigmenttirakeista.

Långströmin videoinstallaatio Photosphere pohdiskelee aurinkoa tutkivan tähtitieteilijä Sara Martinin työtä ja sen materiaalisuutta. Kalifornian Pasadenassa sijaitsevasta puutarhastaan käsin työskentelevä Martin tutkii aurinkoa teleskoopillaan nauhoittaen tutkimusmateriaalikseen videokuvaa ja timelapse-videoita. Ennen digitaaliseen videokuvaan siirtymistään Martin käytti työssään 16- ja 35-millimetristä filmiä, joka kehitettiin elokuvateollisuudenkin käyttämissä pimiöissä. Martin vietti tunteja timelapse-filmejä tutkien ja tehden muistiinpanoja siitä, mikä oli mahdollista nähdä, mitata ja analysoida. 

Photosphere-teoksen fokuksessa ovat filmin käyttö osana tämäntyyppistä tutkimusta, Martinin nauhoittamat kuvat auringosta sekä periaatteet, jotka liittyvät tieteelliseen kuvitukseen erotuksena toisenlaisista elävän kuvan käyttötarkoituksista. Långströmin installaatio leikittelee myös käsityksellä väristä esteettisenä, fenomenologisena ja tieteellisenä arvona.

Leah Beeferman kuvasi The Elements -teoksensa vieraillessaan Kilpisjärvellä kesäkuussa 2019. Video, jonka ääniraitana Beeferman lukee kirjoittamaansa tekstiä, syventyy maiseman havainnoimiseen ja mittaamiseen. Teos kysyy, mikä on havainto ja mitä tarkoittaa mittaaminen. Se kuvaa Kilpisjärveä useiden rinnastusten kautta: päällekkäisillä kuvilla, runollisen kielen ja tieteellisen, numeerisen datan vastakkainasettelulla sekä tarkastelemalla Kilpisjärven tuulisuus- ja säätietoja rinnakkain ulkoavaruutta koskevien vastaavien tietojen kanssa. 

Yhdysvaltain Providencessa asuvalla Beefermanilla on läheinen suhde Suomeen, ja hän kertoo Suomessa vietetyn ajan vaikuttaneen hänen taiteeseensa voimakkaasti. Kökarissa vuonna 2013 viettämänsä residenssin jälkeen Beeferman  on työskennellyt Suomessa Fulbright-stipendillä ja lukuisissa taiteilijaresidensseissä, muun muassa Biotaiteen seuran Ars Bioarctica -residenssissä Kilpisjärvellä kahdesti. Beeferman on opettanut Aalto-yliopistossa ja hänen töitään on nähty Suomessa Sorbus-gallerian yksityisnäyttelyssä, Fiskars Village Art & Design Biennalessa sekä Publicsin Today Is Our Tomorrow -festivaalilla. 

- -

Minna Långström on helsinkiläinen mediataiteilija ja elokuvantekijä. Hänen taiteellinen työnsä koostuu osallistavista elokuvainstallaatioista, lyhytelokuvista ja dokumenteista, ja hänen työskentelylleen on ominaista laaja monialainen tutkimus. Långströmin viimeisin elokuva The Other Side of Mars (56 min, 2019) pohdiskelee kuvien roolia Mars-projekteissa. Sitä ja hänen muita töitään on esitetty elokuvafestivaaleilla, museoissa ja gallerioissa ympäri maailman. Vuosina 2008–2012 Långström toimi apulaisprofessorina Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa.

Leah Beeferman tutkii työssään maisemaa medioinaan digitaalinen kuvanmuodostus, valokuvaus, video, teksti ja ääni. Hän tarkastelee havainnon ja abstraktion, luonnollisen ja digitaalisen sekä fyysisen ja koetun suhdetta. Beeferman työskentelee tällä hetkellä luennoitsijana Brown Universityssä ja kriitikkona Rhode Island School of Designissa. 

Photosphere-teos on toteutettu Svenska kulturfondenin tuella.

Näyttely on osa eurooppalaista Biofriction-yhteistyöprojektia, jonka tarkoitus on biotaiteen ja biohakkeroinnin käytäntöjen tukeminen. Biofrictionia tukee Euroopan Unionin Luova Eurooppa -ohjelma.

- -

Minna Långström & Leah Beeferman: Photosonic Landscapes in Color Biotaiteen seuran SOLU-tilassa 16.10.–21.11.2020.

SOLU-tila, Luotsikatu 13, 00160 Helsinki, ke–la 12–16 tai sopimuksen mukaan 

Biotaiteen seura edistää taiteen ja tieteen välisiä taiteellisia projekteja, herättää biotieteisiin, bioteknologiaan ja bioetiikkaan liittyvää keskustelua, toimii kansainvälisissä taiteilijoiden ja tutkijoiden verkostoissa sekä luo ja kehittää taiteilijoiden työskentelyedellytyksiä niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Helsingin Katajanokalla sijaitseva SOLU-tila on Suomen ainoa monitaiteisiin ja -tieteisiin projekteihin erikoistunut näyttely- ja projektitila.

Lisätiedot, pressikuvat ja haastattelupyynnöt:

viestintäpäällikkö Johanna Salmela, johanna.salmela@bioartsociety.fi, puh 040-5723213

https://bioartsociety.fi/activities/minna-langstrom-and-leah-beeferman-photosonic-landscapes-in-color

Kuva vasemmalla: Leah Beeferman, The Elements, 2020. Still-kuva videosta (yksityiskohta). 
Kuva oikealla: Minna Långström, Photosphere, 2020. Still-kuva videosta (yksityiskohta).